O Selters Banji

Istorija
Glavna turistička ponuda i zaštitni znak  Mladenovca je čuvena banja “Selters”, prava oaza čistog vazduha, mira i zelenila koja se prostire na 18 hektara parka sa cvetnim lejama, fontanama i šetalištima. Status banje je dobila zahvaljujući lekovitim vodama. Prva je otkrivena 1898., alkalno-murijatična je, bogata natrijum-karbonatom i hlorom, temperature oko 31 stepen, dok je druga otkrivena 1978, takođe, alkalno-murijatična sa ugljenokiselim hipotermama, toplote oko 50 stepeni. Voda se koristi u lečenju još od 1908. godine, a kao prirodno lekovito sredstvo nagrađena je u Briselu 1906. i Londonu 1907. godine.Nakon toga povećava se potražnja u zemlji i svetu te se voda flašira i prodaje u zemlji i van nje.

Lečenje u Selters banji
Lečenje u Selters banji obavlja Institut za rehabilitaciju Beograd-odeljenje Selters u Mladenovcu, koje je opremljeno najsavremenijom medicinskom opremom za dijagnostiku i lečenje. U Selters banji leče se oboljenja koštano-zglobnog sistema, stanja posle povrede, neurološka oboljenja, i oštećenja nastala u radu. Postoje odeljenja za sledeće oblasti rehabilitacije: neurološka, ortopedsko-traumatološka, reumatološka i dečija rehabilitacija.

Terapije sadrže hidroterapiju, krioterapiju, elektroprocedure, fototerapiju, sonoterapiju, termoterapiju, radnu terapiju, instrumentalnu i ručnu masažu i respiratornu rehabilitaciju. Lekovita voda se koristi u hidro i kinezi terapijama, za inhalaciju i piće.

Zašto je posetiti?
Selters banja je mali banjski raj i mada ima i drugih lepših banja, što se tiče rehabilitacije nakon lečenja navedenih oboljenja ova banja je neprikosnovena u Srbiji i šire. Ono što je najbitnije je da boravak u banji daje odlične rezultate i što posetioci odlaze izlečeni ili oporavljeni.


Danas, Selters ima  Wellness i Spa centar. Od Wellness sadržaja na raspolaganju je:
✓ slana soba
✓ sauna
✓ jacuzzi
✓ bazen
✓ lekovito blato, peloid
✓ razni vidovi masaže

Posebno je atraktivan vikend program, kada gosti mogu da koriste sve sadržaje, po veoma pristupačnim cenama.

Turistički potencijal i destinacije mladenovačkog kraja

Lokacija
U severnom delu Šumadije, u samom podnožju Kosmaja, na nadmorskoj visini od 113 - 628 metara, nalazi se opština Mladenovac. Grad je udaljen samo 40 minuta vožnje od Beograda, a 60 minuta od Aerodroma „Nikola Tesla”.

Istorija
Na Svetog Iliju 2.avgusta 1893.god. Mladenovac je proglašen za varoš i taj dan se proslavlja kao Dan Opštine. Svojom kulturnom baštinom, prirodnim resursima i bogatim istorijskim nasleđem, Mladenovac predstavlja izuzetan turistički potencijal.Planina Kosmaj (12 km) poseduje izuzetne prirodne lepote i nudi uživanje u sve popularnijem izletničkom i lovnom turizmu.

Okolina
Na daleko su poznate  Koraćička i Selters banja, čija mineralna voda zvana „Mladenovački Selters” datira iz prošlog veka. Tu su i dva jezera: Markovačko i Rabrovačko, koja su posebna lepota ovog kraja, idealna za ribolov, šetnju i rekreaciju.


Kulturno nasleđe

Na području mladenovačke opštine nalazi se i veliki broj kulturno-istorijskih spomenika od kojih su neki zaštićeni kao spomenici kulture. Brojne su i tradicionalne i kulturne manifestacije.
Mladenovačko gostoprimstvo je na daleko poznato. Ljudi ovde uživaju svim čulima u zdravoj hrani  i odmoru.

Udaljenost od Kuće

Kuća *** Selters Sun

Momčila Živojinovića 17/A, Mladenovac 11400 Srbija